ستاد توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم

  • آدرس :تهران خ ملاصدرا خ شیخ بهایی شمالی ک لادن پ 20

  • تلفن : 83532472

  • وبسایت : http://stdc.isti.ir/

درباره ستاد :

گسترش فناوری در جهان از قرن هیجدهم میلادی شتاب شایان توجهی داشته است در این فرایند، موج های متعدد توسعه کمی و کیفی فناوری همواره منجر به دگرگونی بنیادی در زندگی انسانها گردیده است در این میان، تاریخ تحول فناوری، شاهد پیده متفاوتی بود که نه بسط و تکامل فناوری های پیشین که خلق صورت تازه ای از فناوری با ماهیت و کارکرد متفاوتی است که در ادامه با اسامی گوناگونی مانند فناوری نرم، صنایع خلاق و فرهنگی نامگذاری شد.  امروزه در غالب متون علمی مرتبط با توسعه، منشأ واقعی ثروت نه منابع طبیعی و مادی یک کشور. بلکه اندیشه ها، خلاقیتها و فناوریهای برآمده از ابتکارات ذهن انسانها معرفی میگردد که حتی درشرایط فقدان یا کمبود منابع مادی رهگشا و تمهیدگر فرایند توسعه و زمینه ساز خروج از توسعه نیافتگی و فقر است. مضافاً آنکه شرایط امکان استفاده بهینه از منابع مادی را هم همین ابداعات وخلاقیت های انسانها ایجاد می کند. مبتنی بر همین نگرش، مفاهیم صنایع فرهنگی و خلاق که نتیجه ترکیب فناوری، فرهنگ و هنر و اقتصاد هستند، در دهه های اخیر مورد توجه جدی پژوهشگران،کارآفرینان و سیاستمدران قرار گرفته اند، این صنایع از ارکان اساسی برنامه ریزی در جهت توسعه اقتصادی و فرهنگی به شمار می آیند. صنایع فرهنگی و نرم گونهای از صنعت هستند که به خلق ایده وتولید و توزیع محصولات و خدماتی می پردازند که هم ماهیت فرهنگی دارند و هم واجد تولید ارزش افزوده اقتصادی هستند. صنایع خلاق هم شامل کلیه صنایعی است که خلاقیت انسانی را به عنوان مواد خام به کار می گیرند تا به تولید کالاها و محصولاتی منجر گردد که مشمول اصل حق مالکیت معنوی می گردند. به این ترتیب در عین حال که صنایع فرهنگی، مهمترین بخش صنایع خلاق را تشکیل می دهند اما مفهوم صنایع خلاق، دامنه گستردهتری دارد و می تواند بر کلیه ابتکارات نوآورانه و فناورانه ای که ارزش اقتصادی دارند اما در ذیل صنایع سخت قابل طبقه بندی نیستند، اطلاق گردد. مهمترین مأموریت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، توسعه و تجاریسازی انواع فناوری هاست. تفوق نگرش فناورانه و اقتصادی به حوزه فرهنگ و هنر که از دهههای پایانی قرن بیستم میلادی در جهان رو به گسترش نهاد در دهه پایانی قرن گذشته شمسی در ایران نیز مورد توجه قرار گرفت. تا پیش از تأسیس ستاد فناوری های فرهنگی و نرم در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری متولی خاصی برای سیاستگذاری و برنامه ریزی در راستای توسعه صنایع فرهنگی و خلاق در دستگاههای دولتی ایران وجود نداشت.

 

ستاد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای ایجاد و ارتقاء بسترهای توسعه فناوریهای نرم و فرهنگی در کشور مجموعه ای از اقدامات و برنامه ها را از زمان تأسیس در سال 1392  در جهت حمایت از فناوری های برتر سیستمی ( بسترها و پلت فرمها)، محصولی و فرایندی صنایع خلاق و فرهنگی در دستور کار قرار داده است. این اقدامات شامل حوزه های گوناگونی اعم از سیاست گذاری، ایجاد زیرساخت، اقدامات ترویجی، حمایت های موردی از پروژه های خاص و پرچم دار، و طرح توسعه شرکت های خلاق به عنوان مکمل برنامه توسعه زیست بوم شرکت های دانش بنیان می شود.

 

با تصویب سند ملی توسعه فناوری های فرهنگی و نرم چارچوب حقوقی و قانونی لازم برای رشد و توسعه فناوری های فرهنگی و نرم فراهم شده است.  این ستاد، بر اساس سند مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، مسئول اصلی توسعه صنایع خلاق در کشور است و کار اصلی اش توسعه صنایع خلاق مبتنی بر این سند است که در آن راهبردها و اقدامات ذکر گردیده است.

 

چشم انداز و اهداف اصلی و فرعی ستاد :

 

چشم انداز و هدف اصلی :

 

  • توسعه اقتصاد خلاق در کشور بر پایه گسترش فناوری ها، صنایع، کسب و کارها و مشاغل خلاق و فرهنگی

 

اهداف فرعی :

 

  • هماهنگ سازی، حمایت و تسهیل گری و روزآمدسازی زیرساخت های نهادی برای توسعه صنایع و فناوری های فرهنگی و تجاری سازی آنها
  • تسهیل و حمایت از صادرات محصولات خلاق
  • مشارکت با VC ها (سرمایه گذاران خطرپذیر) جهت حمایت و تأمین مالی  طرحهای صنایع فرهنگی

 

 

:اولویت های حمایتی

 

  •  راه اندازی و  حمایت از توسعه شهرک های تخصصی در حوزه صنایع خلاق در مناطق گوناگون کشور حسب ظرفیت های خاص مناطق ویژه خلاق ملی
  •  ایجاد و حمایت از صندوقهای تأمین مالی سرمایه گذاریهای و خطرپذیر، در حوزه فناوریهای فرهنگی و نرم
  •  راه اندازی فب لب های تخصصی در حوزه های بازی، انیمیشن و محتوای دیجیتال
  •  حمایت از طرح های مبتنی بر استفاده از فناوری های نوین بویژه هوش مصنوعی در راستای کاربردی سازی و افزایش دامنه تأثیر صنایع خلاق و فرهنگی در کشور
  •  حمایت از شرکت های خلاق برتر که محصولات قابل استفاده در کسب و کار و زندگی روزمره مردم تولید نموده اند.

 

: جدول حمایت های اصلی

 

حمایت های اصلی ستاد با توجه به بودجه و اولویت ها در حال تدوین است که طی برنامه سالیانه ستاد اعلام خواهد گردید.

 

 

 

 

 

: فراخوان های همکاری

 

در هر مقطعی حسب برنامه سالیانه و اولویت ها، فراخوان های همکاری تدوین خواهد شد.